2007. július 30., hétfő

Nagytestvér

Az emberiség egyik nagy kérdése, hogy mit tekinthetünk az alapműveltség részének. Műveltek vagyunk, ha tudjuk, hogy pontosan melyik évben volt a Trafalgári ütközet, mennyit nyom egy hidrogénatom, vagy milyen messze van Bátorkeszi a kies ausztráliai Perth városától?
Vannak dolgok, amelyek mindenki számára egyértelműek, ergo az alapműveltség részei. Például - mint arra rájöttem Krasznahorkán - a Big Brother első sorozatának szereplői. Többek között engem is megbíztak azzal, hogy dolgozzam ki a kérdéseket a tábor műveltségi vetélkedőjére, hát nekiültünk néhány kollégával. Jöttek is a javaslatok - kérdeztünk várakról, helyi jellegzetességekről, a Ludholf- féle számról, meg mindenféle más hasznos dolgokról. Valami mégis hiányzott - a kulcs ahhoz, hogy ne egy kockafejű csapat vigye el a babérokat -, ezért hirtelen ötlettől vezérelve beraktunk még két kérdést. Vajon ki tudja felsorolni a Big Brother első szériájának szereplőit? És a Jedi- tanács lovagjait? A második kérdésre legalább mindenki egyforma rosszul vizsgázott (hajjaj, pedig én kapásból tudnék ötöt- hatot). Az első ellenben...
Szóval feltettük a kérdést. Meghallgattuk az össznépi felhördülést ("Ez műveltség, wazze?" "Életemben nem néztem a Big Brothert..."), majd hagytuk őket gondolkodni. Eredmény: a négyfős csapatok kilencven százaléka tíz- tizenkét személyt nevezett meg a házlakók közül. Bevallom, mielőtt el nem kezdtem olvasni a válaszokat, nem gondolkodtam el rajta, mi minden maradt meg az emlékezetemben. Andi Ausztráliából, Renátó meg Évi, akik izé... szóval tudjátok, Pongó a bugyiárus, Zsanett, aki Szabival kavart, Judit, aki (túl)Komáromból jött, Popey és Tara, akire csak a neve miatt emlékszek, Angéla, akinek a kellemetlen hangja rémlik és Iti az óriás, akit senki sem írt oda. Bónuszként néhányan tudták még a ház macskájának a nevét is, ami meg nekem nem ugrik be. Emlékezetből sorolom, bár az eredmények elolvasása után kicsit frissült a memóriám.
Slusszpoén: a vetélkedőt hatalmas fölénnyel a brünni csapat nyerte meg, akik a BB házból egyedüliként csak hat szereplőt tudtak felsorolni. Ellenben viszont nyolc tizedesre tudták a pít, az összes környékbeli kastélyt felsorolták, ráadásul figyelemre méltó mentális képességekről is tanúbizonyságot tettek - csak hárommal tévesztették el azt a kétjegyű számot, amit az egyik zsűritag a verseny előtt felírt egy papírcetlire és elrejtette a zsebébe. Szóval ha valaki nem tudta a Big Brothereket, ne keseredjen el - ha a fenti kritériumoknak még megfelel, akkor művelt.

11 megjegyzés:

Ranieri írta...

Kedves JClayton,
Igaz hogy voltak jo kerdesek is, de te is tudod, hogy sok kerdes a keletieknek kedvezett, meg annak kopasz geniusz csakonak a brunni csapatbol. A “gondoltam egy szamra” kerdest igazan kihagyhattatok volna, mert ez nagyon nem volt transzparens, hiszen nemtom miert, de nem akartatok megmondani rogtom a verseny utan, hogy melyik volt az a szam. Ebbol csak a legnaivabbak gondolhatjak, hogy nem volt ra lehetoseg a szamot barmely csapat tippjevel egyeztetni. De azert koszi, hogy kozvetlenul megemlitetted “A nincs ketto negy nelkul” csapatot az “Ez muveltseg, wazze?” mondat kapcsan.:-)

tibi írta...

Akkor legyünk már teljesek. A csapat neve "Nincs kettő négy nélkül, avagy tudom mit ittál öt perce" volt, vazze ... Hát ez műveltségi vetélkedő volt vazze? .. Meg hogy "ne egy kockafejű csapat vigye el a babérokat"... Ha ki vazze? Tónyó a közértből? ... De legjobban az cseszett fel, amikor meg kellett mondani, hogy mi van a kutya nyakörvére írva latinul, amit még életében nem látott a versenyzők zöme... csak az említett brünni négyes csapat öt tagja... Még jó, hogy nem az volt a kérdés, hogy mennyi bóha van rajta. Meghogy keleten vlmi tanyán mennyire cukrozzák fel a bort. De arra a kérdésemre, hogy a fehér vagy a vörösbort, már nem tudott válaszolni a zsűri. Egy kérdést hiányoltam ettől a zsűritől. Hogy hányszor kefélt Renátó Évivel... Már ha a műveltségről beszélünk... Amúgy meg Pongó a valóvilágban idétlenkedett, tesó. Mink is beírtuk Terriblekket a halál négy angyala közé, mert műveltek vagyunk vazze... Amúgy az a szám az faintos ötlet volt ténleg... aki legközelebb van, azé a pont... El sem merem képzelni mi lett volna, ha színre gondoltok, vazze ... Amúgy jó szórakozás volt, nem arról van szó... de legközelebb hanyagoljátok el a "műveltségi" szót a vetélkedő elejéről, mert ezzel csak a zsűri égeti sajátmagát... a legmagasabb IQ-val rendelkezők csoportjába sem azért vesznek fel embereket, mert kapásból fújják a mexikói sorozatok szereplőit és a mákostészta elkészítésének receptjét és mert 400 százalékos hibával kitalálják milyen számra gondoltál, vazze ... kíváncsi voltam volna mit csinál a zsűri, ha a píre beírtuk volna a 22/7 -et... mert az abszolút pontos lett volna, vazze... de pont elugrottam serre, meg dobni a csibéknek, haver amúgyis mondta, hogy "tuttti"... hogy ő tudja az első hetet, oszt már a másodikot elbaszta... Ha műveltségi vetélkedő akkor legyen az, ha tipp-mix, hogy "ne csak a kockafejűek vigyék el a babérokat", akkor legyen az, ha sportvetélkedő, akkor legyen az... ne az legyen a sportvetelkedon a kerdes, hogy gerelyhajítás közben meddig hajítsa a zsűri a gerelyt, vazze...

tibi írta...

Amúgy Géza tudom, hogy csak kényszerből válaltad el, meg hogy kedvtelenül... ott voltam... meg neked ilyen hülye kérdéseid biztos nem voltak... ha de teso, benne voltal a zsuriben... az feleloseggel jar... eleg lett volna kihuzni a "muveltsegi" szót a vetélkedő elejéről, és nem adtatok volna senkinek okot a felháborodásra... habar az a kutya nagyon behasitott... en csak akkor vitatkoztam egy kicsit a zsurivel... hogy ha objektivek akartatok volna lenni, akkor azt kihuzzatok... de ezzel csak bizonyitottatok... szerinted, a pí hogy került bele?... a két brünni típek minden este lefekvés előtt ezt magolja

Tee írta...

Khöm, khöm... Ludolph (magyarosan Ludolf)-féle szám...

Tudom, a szőrszál, meg annak a hasogatása :)))

Névtelen írta...

Geza vagyok, csak valamiert nem tudok innen belepni

Na szoval, reagalnek par dologra:

"A “gondoltam egy szamra” kerdest igazan kihagyhattatok volna, mert ez nagyon nem volt transzparens, hiszen nemtom miert, de nem akartatok megmondani rogtom a verseny utan, hogy melyik volt az a szam."
Azert, mert azt az egy embert kiveve egyikunk sem tudta. Mellesleg csak akkor lett volna jelentosege ennek a kerdesnek, ha ket csapat holtversenyben vegez - ettol fuggetlenul ok azert kitalaltak ezt is.

"De legjobban az cseszett fel, amikor meg kellett mondani, hogy mi van a kutya nyakörvére írva latinul, amit még életében nem látott a versenyzők zöme... csak az említett brünni négyes csapat öt tagja..."
Tevedes, azt latta mindenki, aki elozo nap elment a varba a kozos kirandulason. Ti is lathattatok volna aznap reggel.

"Meghogy keleten vlmi tanyán mennyire cukrozzák fel a bort. De arra a kérdésemre, hogy a fehér vagy a vörösbort, már nem tudott válaszolni a zsűri."
Beugratos kerdes volt. Keleten pont annyira, mint nyugaton :)


"Amúgy meg Pongó a valóvilágban idétlenkedett, tesó. Mink is beírtuk Terriblekket a halál négy angyala közé, mert műveltek vagyunk vazze..."
Pongo a Big Brotherben volt teso. Nem a halal angyalait, hanem az apokalipszis negy lovasat kerestuk - erre csak ti irtatok be hulyeseget. Na itt viszont mar muveltsegrol van szo :)

"kíváncsi voltam volna mit csinál a zsűri, ha a píre beírtuk volna a 22/7 -et..."
Nulla pont, mert tizedesjegyet kerdeztunk.

"eleg lett volna kihuzni a "muveltsegi" szót a vetélkedő elejéről, és nem adtatok volna senkinek okot a felháborodásra"
Na igen, visszakanyarodtunk a cikk kerdesehez, hogy mi az a muveltseg? :D

tibi írta...

:) ... amugy nekem mindent osszevetve tetszett:) ... faintos kis szorakozas volt... de csak mink csinaltunk mexikoi hullamot... tiszta defektek voltunk, mert a verseny vegen meg elmentunk egyezkedni a zsurivel, hogy ha veletlenul megelozzuk a csajokat akkor vonjanak le par pontot:) ... ti meg bekoptetek, hogy mibol, hisz utolsok lettunk:) ... jol rank ilyesztettek teso:) ... azert a 6-ik helyet 8 csapatbol kibuliztuk:D

tibi írta...

1. a borhoz csak annyi hozzafuznivalom lenne, hogy a feheret maskeppen cukrozzak fel mint a vereset... de lehet, hogy keleten a cukros vizet borozzak

2. Pongo - jol van elismerem, eba*tam... ebbol is lathatjatok, hogy nem nezek ilyeneket

3. az az apokalipszis negy lovasa volt? nem a halal negy angyala? ... hat ezt csak most mondod vazze? :)

Névtelen írta...

Meg mindig Geza:

Na latod, lehetett volna rosszabb is :P Nezd, szerintem ti voltatok azok, akik tulsagosan is komolyan vettek az egeszet, kicsit lazabbra is vehettetek volna a dolgot. Pisz, lav, juniti. Legkozelebb majd nem en csinalom a kerdeseket :)
Ludolph- szam: mosom kezeim, fejbol irtam...

tibi írta...

ne hulyeskedj geza... ha komolyam vettuk volna, akkor nem 8 serrel melegitunk:) .. amugy meg az eletbe kell a szenvedely:) .. izgalmak es erzelmek nelkul nem er semmit az egesz.. ugyanez van fociban is Golha tesoo... le lehet jatszani unott arccal, vagy egy kis elettel is a jatekot... meccs vegen meg majd, az hozza a sert, aki a legtobbet pofazott

Névtelen írta...

Prostyi irja:

100 szazalekig egyet ertek az elottem levo beszolasokra. ha mar ugye foiskolasok vagyunk (voltunk) legalabb adjunk mar egy kis szinvolalat es hozzank melto altalanos tudasrol kerdeseket, ne pedig a 10-20 iqu-val rendelkezoknek valot, amit en a Big Brother kerdesnek es a "gondoltam egy szamra" ertek. En Oke, hogy voltak eleg jou kerdesek, de a 70 szazaleka nem oda valo lett volna. En is tudnek olyat kerdezni hogy senki meg nem tudna valaszolni a zsuri tagjai kozul, kozben egy egyszeru szanalmas kerdes lenne.
Mindegy ez van, volt, ezt kell szeretni. Ami engem es a csapatom tagjait illeti kua jou buli volt. Tuti hogy legkozelebb megnyernenk, ugye tesok. Latjatok mondtam hogy tobb sert kellett volna meginni elotte, ugy siman nyertunk volna, oszt meg a csajok is megeloztek.

tibi írta...

te inkabb ne mongyaaa semmit... mert ha jol emlekszem ket kerdesre mondtad, hogy "tuttti" ... hogy mekkora adag nikotin halalos az ember szamara? ... otven volt a helyes valasz.. te meg bekopod halali nyugalommal, hogy 3mg megol egy elefantot... aztan el is osztottuk a 3-mat hattal, hogy az aranyok megfeleljenek...azota sem lattam toled sert a ket "tutti" valaszodert:)